Feetures! Merino+ & bambus

LøbeMagasinet #52 er netop udkommet, og i går kom jeg med en præcisering på Facebook i forhold til en fejlagtig beskrivelse af Feetures! Merino+ Light Cushion Crew sokkerne i magasinet. Jeg lovede at komme med en yderligere præcisering omkring brugen af bambus som materiale, hvilket jeg gør i dette blogindlæg.

I LøbeMagasinet #52, s. 35 under “udstyr” skrives bl.a. følgende om Feetures! Merino+ Light Cushion Crew:

“Sokkerne er fabrikeret af Merino+, der er lavet af en blanding af merinould, bambus, nylon og lycra. En kombination, som holder foden varm, men også modvirker luft. Om bambussen kradser må en test senere vurdere.”

Denne fremstilling af løbesokkerne er decideret misvisende og forkert, og jeg har skrevet en mail til chefredaktøren samt redaktionen, hvor jeg kort har redegjort for dette og præciseret detaljerne, og jeg har også modtaget en venlig beklagelse af fejlen fra LøbeMagasinet fra en ansat i redaktionen, men desværre ikke fra chefredaktøren.

Jeg vil gerne præcisere et par yderligere forhold.

1. Først og fremmest er det anvendte billede i LøbeMagasinets indlæg forkert, da det ikke er et par Feetures! Merino+ Light Cushion Crew sokker. Det er ikke den rigtige model, og crewmodellen findes slet ikke i den farve, men bl.a. i denne farve herunder. Jeg har aftalt med redaktionen at fremsende et par af de korrekte sokker til test.

2. Feetures! Merino+ Light Cushion Crew er en højskaftet løbesok fabrikeret af 29% merinould, 36% rayon fra bambus, 30% nylon og 5% lycra, og så er der anvendt såkaldt terry loop polstring omkring hæl og tå for ekstra polstring. Selve merinoulden har nogle termoregulerende egenskaber og rayon fra bambus har en silkeblød glans og følelse og samlet gør disse to materialer sokkerne åndbare, og IKKE som det beskrives i LøbeMagasinet “… at materialet modvirker luft.” (der skulle nok have stået lugt i artiklen).

3. Som det fremlægges i LøbeMagasinet med denne passus: “Om bambussen kradser må en test senere vurdere.” – Så fremstilles sokkerne som om de kradser, men en simpel søgning på Google vil vise, at bambus bruges af mange tøjmærker pga. dets unikke silkebløde materiale og glans. Og bambus kradser IKKE.

Kigger vi lidt nærmere på bambus som materiale bl.a. i den særlige Merino+ blanding, som anvendes i Feetures! sokkerne, så er der mange spændende informationer at hente.

Bambus er i botanisk sammenhæng i familie med græs, og det er som råmateriale/afgrøde blandt de mest bæredygtige ressourcer i verden. Bambus er faktisk den hurtigst voksende plante i verden med i gennemsnit 60 cm om dagen og i enkelte særtilfælde helt op til 121 cm på 24 timer. Det afhænger naturligvis meget af klimaet og jordbunden.

Idet bambus vokser meget hurtigt og kan vokse i mange forskellige klimaer, så opfattes det som en meget bæredygtig afgrøde. Desuden modnes bambusplanten ekstremt hurtigt typisk allerede efter 3-5 år, og den kan høstes kontinuerligt uden at skulle genplantes og uden at ødelægge afgrøder omkring dem.

Bambus har også den fordel at det minimerer CO2 udslip og genererer 35% mere ilt end en tilsvarende mængde træer.

Modsat eksempelvis produktion af bomuld, så skal der ikke bruges pesticider eller kunstgødning ift. dyrkning af bambus, idet bambus indeholder et særligt anti-bakterielt stof kaldet bambus-kun, der giver bambus en  naturlig modstandsdygtighed overfor skadedyr, svampe- og bakterieangreb.

Til sammenligning går ca. 24% af verdens samlede pesticidforbrug til produktion af bomuld.

Så selve dyrkningen og bambus som afgrøde er meget bæredygtigt, mens selve produktionen af bambus tekstiler er så miljøvenlig som teknologien p.t. tillader det.

Dette skal forstås sådan, at fremstillingen af den rå bambus om til cullulose fibrer (Rayon), som spindes til tekstiler, kan ske på to måder. Ved en kemisk proces eller ved mekanisk fremstilling, hvoraf den mekaniske fremstilling er at foretrække, da materialets positive egenskaber mindskes en smule ved den kemiske proces, men indtil videre bruges den mekaniske fremstilling ikke vidt og bredt kommercielt. Men, der udvikles hele tiden nye produktionsmetoder, der er skånsomme for miljøet.

I denne forbindelse skal jeg bemærke, at Feetures! garanterer at det anvendte bambus i deres sokker ikke fremstilles ved brug af skadelige kemikalier for mennesker.

Ser vi lidt mere på de meget positive egenskaber fra bambus, som man bl.a. oplever i Feetures! sokkerne af Merino+, så er det første kendetegn ved bambus som tekstil, at det er helt fantastisk blødt, og det føles dejligt mod huden og omkring fødderne i sokkerne.

Overfladen af bambus-materialet har et flot og lidt skinnende skær, der giver associationer til silke. Som nævnt har bambus den naturlige egenskab, at det er antibakterielt, hvilket gør det særligt velegnet for mennesker med allergi og meget følsom hud. Denne egenskab bevares selv efter mange vaske, og med Feetures! sokkerne vil man opleve ved vask, at de trækker sig lidt sammen, og så snart man tager sokkerne på igen, så udvider materialet sig.

Bambus er ca. 300% mere svedabsorberende end bomuld, så det gør Feetures! Merino+ Light Cushion Crew åndbare og bambus’en har også en relativt kølende effekt.

På grund af materialets svedtransporterende egenskaber samt antibakterielle egenskaber, så undgås lugtgener ved brug i tekstiler, herunder i Feetures! sokkerne.

I samme forbindelse skal nævnes at bambus, uanset de to nævnte fremstillingsmetoder, er 100% biologisk nedbrydeligt. Desuden tilstræber Feetures! som firma at være bæredygtige med en miljørigtig profil, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved, at pakningerne til sokkerne er lavet af genbrugt papir med sojabaseret tryk for netop at skåne miljøet. Feetures! donerer også en procentdel af alle solgte par sokker til National Forest Foundation til genplantning af træer.

Jeg håber, at dette blogindlæg har præciseret og uddybet det desværre misvisende og fejlagtige indtryk, som man får af beskrivelsen af Feetures! Merino+ Light Cushion Crew sokkerne i LøbeMagasinet. Og ellers må jeg sige – prøv sokkerne, selv familien har bedt om dem i gaver til jul :-)

Du vil måske også synes om

Skriv en kommentar