Fellraiser vs. Roclite, 1. del

Så er det blevet tid til lidt test af grej igen her på bloggen, og dette er første del af en føljeton på to dele om trailskoene Salomon Fellraiser vs. Inov-8 Roclite 295, som jeg håber du vil synes om.

Jeg har ifm. med ørkenløbet Marathon Des Sables i 2011 & 2013 løbet i Inov-8 Roclite 295 trailsko (den gamle udgave), og det har fungeret rigtig godt.

Jeg har været ret begejstret for Roclite 295 på grund af den meget rummelige tåboks, hvor tæerne virkelig har plads og kan bevæge sig naturligt. Men, med så mange andre ting, der fungerer virkelig godt, så kommer der opdateringer, der ændrer produktet. Jeg mener virkelig at Inov-8 havde ramt en af de bedste løbesko på markedet med den gamle Roclite 295, i hvert fald ift. mine brede fødder, så jeg var spændt på opdateringen til den nye udgave af skoen.

Hvor den gamle Inov-8 Roclite 295 vejede ca. 370 g i min størrelse, så er den nye udgave af skoen blevet trimmet til og er vægtmæssigt tættere på 350 g. Skoenes drop (højdeforskel mellem hæl og forfod) er sænket fra 9 mm til 6 mm fra en hælhøjde i den gamle udgave af skoen på ca. 21 mm & forfodshøjde på ca. 12 mm til ca. 17 mm hælhøjde og ca. 10 mm forfodshøjde i den nye udgave inklusive de ca. 6 mm knopper på ydersålen.

Personligt synes jeg, at det er fint at droppet er blevet sænket til den nye udgave af Roclite 295, men da man trimmede skoene vægtmæssigt blev der også en mindsket beskyttelse i tåboksen sammenlignet med i den gamle model, hvilket kan være både positivt eller negativt. I ørkenen, hvor man løber meget på et stenet “månelandskab” med mange stenbrokker m.m., der kan man let banke tæerne ind i sten, og der er det en fordel med god beskyttelse omkring tåboksen. Nogle brugere af den gamle Roclite 295 havde dog det problem, at de kunne mærke denne tåsikring på indersiden af skoene (det har jeg aldrig haft problemer med), hvilket sandsynligvis har været en af grundene til at skoene er blevet justeret til også i dette område af trailskoen.

Så, der er altså mindre beskyttelse af tæerne i den nye vs. den gamle version af Inov-8 Roclite 295 efter min mening.

Der er sket en del med overdelen på skoene, der også har fået en ændret mesh, der er en anden og måske finere type. Desværre føles den nye opdaterede model af Inov-8 på mig en anelse smallere – der er efter min mening gjort et eller andet ift. skoen, der gør at den føles smallere, så der ikke er den samme plads til tæerne. Og den komfort og ekstra beskyttelse af fødderne, som jeg elskede ved den gamle udgave af skoene, da de så kunne klare meget mere varieret terræn i eksempelvis ørkenen, det er efter min mening desværre blevet forringet i den nye udgave. Skoen er fortsat en udmærket trailsko, men den har mistet sin særegne karakteristik, der gjorde den til en af de bedste til ørkenløb efter min opfattelse.

Derfor har jeg i nogen tid været på udkig efter den helt rigtige erstatning af skoene ift. mit setup til ørkenløb. Samtidig er jeg til stadighed på jagt efter de helt perfekte gaiters til brug i ørkenen. De fleste deltagere ved ørkenløb bruger desert gaiters, der dækker hele skoen og fødderne for at undgå sand. Dem er jeg langsomt på vej væk fra, da jeg egentlig foretrækker en kort gaiter, hvor der kan komme mere luft til fødderne, så de sveder mindre, og heraf mindsker risikoen for vabler.

Mange vil sige, at med en kort gaiter, så kommer der jo sand i skoene via meshet på overdelen af skoene. Ja, der vil komme sand i skoene, men det gør der også med en fuld desert gaiter. Jeg er ved at teste forskellige muligheder af, og en af dem er den korte (den højere model af Salomons gaiters) gaiter fra Salomon, der tillader mere luft til fødderne, og fungerer virkelig godt med deres trailsko herunder på Salomon Fellraiser. Jeg skriver mere om gaiters i 2. del af denne gennemgang af Fellraiser vs. Roclite.

Salomon Fellraiser er en del af det nye setup, som jeg tester, og denne nyere Salomon trailsko vejer mindre i min størrelse ift. de gamle Roclite 295 – omkring de 319 g mod ca. 370 g i den gamle Roclite 295 og 350 g for den nye Roclite 295. Fellraiser kommer også med et 6 mm drop svarende til den nye udgave af Roclite 295 fra Inov-8. Hælhøjden er ca. 21 mm mod ca. 17 mm i Roclite 295 (nye udgave) og ca. 15 mm i forfoden sammenlignet med ca. 10 mm på den nye Roclite 295. Fellraiser har ca. 7 mm knopper på ydersålen.

Salomon Fellraiser minder altså i komfort og støddæmpning og beskyttelse af fødderne en del om den gamle udgave af Inov-8 Roclite 295 til trods for den lavere profil, hvilket jeg foretrækker til det meget vekslende terræn i en ørken.

Jeg skal sige, at jeg længe har fravalgt Salomon på grund af deres meget smalle læst og pasform med meget smal forfod/tåboks, der nok mere har været konstrueret til de franske løbere og ikke de nordeuropæiske/skandinaviske løbere. Når det så er sagt, så blev jeg glad for at høre, at Salomon med deres Fellraiser har gjort forfoden/tåboksen bredere, så der er mere plads til fødderne.

De første gange, jeg løb i Fellraiseren, der var det faktisk som at få en handske på, som følelsen af at være kommet hjem, hvor éns fødder hører hjemme. Og det vel og mærke med et skomærke, som jeg længe har fravalgt pga. pasformen. Jeg har prøvet en del Salomon sko, men ikke løbetrænet i dem, da jeg synes de var for smalle.

Salomon Fellraiser har i de tests jeg har prøvet på korte ture og op til 25 km fungeret perfekt. De er ret fleksible i forfoden, så jeg har fornemmelsen af underlaget, hvilket føles virkelig godt. Og der er rimelig god plads i tåboksen, så jeg har ikke oplevet problemer i den retning.

Hvor Inov-8 Roclite 295 er beregnet til et mix af terræn med hard packed trail og også med gode kvaliteter og godt greb i løst underlag, så er Salomon Fellraiser tænkt til mudret og løst underlag a la sne samt teknisk terræn, og jeg mener, at den kan være en god mulighed ift. ørkenløb også.

Sammenligner vi ydersål på de to modeller, så kommer Roclite 295 med en Roclite ydersål (til højre) og Fellraiser kommer med en såkaldt Contragrip ydersål (til venstre). Ser vi lidt nærmere på de to, så er det klart, at Salomons ydersål er en del mere aggressiv og derved har et endnu bedre greb ved mudret, løst underlag og sne da den kan trykkes dybere ned i underlaget med et godt greb. Her er Roclite sålen måske til lidt mere varieret terræn, men til ørken, løst underlag og varieret underlag kan begge ydersåler fungere rigtig godt.

Et andet aspekt ved ydersålerne er, at Salomon Contragrip sålen er ret fleksibel i forfoden på en måde, der er næsten fuldstændig som Roclite 295, så man har en god fornemmelse af underlaget og tilpasning ift. føddernes bevægelse. Særligt ved Salomon Fellraiseren er de ekstra knopper på tådelen, der giver mulighed for endnu bedre greb.

Salomon Fellraiser er umiddelbart en anelse blødere i ydersålen end Roclite sålen, så egentlig føles det for mig lidt henad blødheden i et par Brooks Pure Grit, som jeg også bruger i træningen. Uden dog at være helt så blød eller for blød – jeg kan rigtig godt lide fornemmelsen og komforten, når jeg har trænet med Fellraiseren.

Tager vi overdelen af trailskoene, så er Salomon Fellraiser konstrueret som de andre Salomon sko med det særlige Quicklace system, hvor man ikke som med traditionelle snørebånd binder skoene, men man kan hurtigt spænde skoene med systemet og tilpasse hurtigt undervejs i løbet. Omvendt så er der den fordel med snørebånd, og her tænker jeg også ift. ørkenløb, hvor fødderne vil hæve op og der generelt anbefales ca. 1-1,5 størrelser større end éns normale størrelse af sko, at man kan lave mange forskellige snøreteknikker, så pasformen sikres 100% ift. størrelsen af fødderne og omstændighederne i ørkenen. Det kan være et issue ifm. vabler.

Jeg synes dog, at det er supersmart med Quicklace snøringen af skoene, og det fungerer udmærket, så man skal vælge det, som man selv føler virker bedst for én.

I næste del af denne føljeton med test af Salomon Fellraiser vs. Inov-8 Roclite 295, der går jeg endnu mere i detaljen med gaiters ift. skoene og mere om setup’et og min mening om Salomon Fellraiser især.

Har du erfaringer med de to modeller trailsko er du meget velkommen til at byde ind med input, erfaringer, spm. og lignende direkte med en kommentar til indlægget.

Du vil måske også synes om

2 kommentarer

 • Henrik Kølleskov 17. oktober 2013  

  Tak for en spaendende sammenligning. Jeg kender ogsaa til at SpeedCross er lidt smalle. Ser meget frem til snarest at goere indkoeb af et par Fellraiser, da jeg ogsaa efterhaanden har laert at saette pris paa taernes bevaegelsesfrihed i en tilpas stor taaboks.
  Quicklace systemet er jeg ikke ubetinget fan af. Det har de fordele som er naevnt i artiklen, men jeg har ogsaa erfaret flere mindre gode egenskaber.

  1. Det er svaert at stramme Quicklace jaevnt ned over vristen, bliver som oftest mest stramme oppe ved lukkespaendet paa graensen til at klemme og lukke for optimal blodcirkulation, og derved risiko for at foedderne faar den prikkende “sove” fornemmelse og manglende foeling med omverdenen. Forsoeger man ligesom at stramme op step by step fra taa enden, saa glider snoererne oftest tilbage i en loes snoering, og snoererne er tynde og skarpe, saa fingrene maa tage mod lidt vold fra dem.
  2. Naar jeg har brugt skoene i vaadt og ploeret terraen, saa bliver skoen loes efter noget tid. Med Quicklace smurt ind i ploere og snavs, saa er det ingen fornoejelse at prove at stramme dem op igen.
  3. Oplever at overskudet som gemmes op i den lille lomme i ploesen, har en tendens til at komme ud naar skoene bruges gennem terraen med sumpet underlag, f.eks mudder og langt graes. Modsat et knoventionelt snoerebaand, som kan bindes og sikres paa flere forskellige maader og/eller gemmes ned indvendigt paa skosiden.
  4. Quicklace laasen og snoeresystemet har det heller ikke for godt med skidt og snavs som saetter sig i mekanismen.

  Glaeder mig til at laere mere om Gaiters.

  Vh
  Henrik

 • Christian Madsen 18. oktober 2013  

  Hej Henrik,

  Tak for din kommentar og input vedr. Quicklace-systemet.
  Det er nogle udmærkede pointer, og som beskrevet i indlægget, så er der for og imod. Jeg har endnu ikke oplevet problemer med systemet, men jeg skal nok komme med min “endelige dom” i et senere indlæg.

  Tak vedr. dit hint om cm/mm – det er nu rettet.

  Vh. Christian

Skriv en kommentar