Den mentale kamp mod udmattelse & ubehag

En af de store udfordringer (men også spændende områder) ved ultraløb, foruden distancen, er den mentale kamp mod kriserne undervejs i løbet og hele den mentale håndtering af udmattelse og ubehag. Udmattelse har en stor mental påvirkning, og derfor er det meget forskelligt, hvordan vi oplever udmattelse og ubehag, og der kan være stor forskel på hvordan vi håndterer det mentalt. To løbere kan opleve det samme ubehag, men hvor den ene løber kan fortsætte ufortrødent bryder den anden sammen og må udgå af løbet med en DNF.

Så udmattelse er meget subjektivt, og derfor er det vigtigt at analysere, genkende og karakterisere éns egne tegn og symptomer på ubehag & udmattelse i kroppen under et ultraløb, altså det som DU oplever som ubehag under et langt løb. Før man har karakteriseret sin egen oplevelse af ubehag, så er det svært at bruge nogle effektive teknikker & strategier til at håndtere det og overvinde det mentalt.

Derfor for at forstå lige netop hvordan du karakteriserer udmattelse og ubehag for dig selv, så kan du stille dig selv denne række spørgsmål i forhold til dine seneste lange løb & ultraløb, som du kan bruge til at håndtere udmattelsen & ubehaget bedre, men ikke mindst så du ved lige netop hvornår du er på vej ind i en negativ mental spiral:

1. Hvordan taler du om dit ubehag under et langt løb?

2. Hvad er det der gør, at du oplever ubehag & udmattelse?

3. Hvad føler du helt nøjagtigt?

4. Hvornår begynder det typisk?

5. Kan du karakterisere dit ubehag ved form, farve og type; er ubehaget pulserende, dunker det, gør det ondt – er det en skarp/specifik, tåget/uspecifik, lokaliseret eller generel følelse i kroppen?

6. Hvad siger du til dig selv, når det sker og du oplever udmattelse & ubehag?

7. Hvad tænker du, når du oplever udmattelse & ubehag?

8. Hvad gør du, som gør følelsen af udmattelse & ubehag værre eller bedre?

Man kan ikke ændre på selve ubehaget, men man kan ændre på måden man opfatter det, håndterer det og løser det undervejs i løbet.

[highlight_one] Når du [/highlight_one]  kan mærke at der er ved at blive opbygget træthed og udmattelse i kroppen i et løb, og du begynder at føle et tiltagende ubehag, hvor dine tanker bevæger sig i negativ retning, så er der en række ting man kan gøre.

Det er vigtigt at kunne opdage og stoppe dig selv, når du opdager at dine tanker begynder at dreje i retning af, at du fokuserer på ubehaget på en negativ måde. På det tidspunkt kan du vælge enten at fortsætte af en negativ mental spiral eller du kan opøve evnen til at refokusere og være i kontrol.

Det som er godt at starte med, er at gå back to basics, nemlig vejrtrækningen. Tag et par dybe vejrtrækninger, hvor du langsomt ånder ud for at minde dig om, at du er i kontrol og selv styrer din vejrtrækning såvel som dine tanker.

Herefter kan man bruge forskellige teknikker til at genetablere fokus – du kan vælge at fokusere på kroppen & fysiologien eller du kan vælge, at distrahere hjernen fra ubehaget & udmattelsen.

Personligt bruger jeg en kombination af begge, men hvor jeg primært bruger det med at holde fokus på fysiologien. Fokuserer man på kroppen, så kan det eksempelvis være at tune ind på éns vejrtrækning, éns tempo og rytme. En effektiv teknik er, at lave en periodevis mental scanning af kroppen, hvor man mærker efter hvordan man har det fra top til tå. Man kan starte med at mærke efter i området ved den ene fod, hvor man har fuldt fokus på det ene område. Du kan for eksempel spænde i området, og så løsne igen undervejs i din “Scanning”.

Dette er en meget konstruktiv måde at genskabe fokus om nogle områder, der kan give nogle værdifulde input undervejs i løbet.

En anden effektiv metode, som også er ret enkel (husk – det må godt være enkelt, da det er lettere at bruge undervejs i et løb) er, at tælle sit åndedræt. Når du mærker, at du er ved at komme ind i negative tanker undervejs om ubehaget, som du føler, så brug dit åndedræt aktivt – tæl inde i hovedet, så du holder et klart fokus på åndedrættet og intet andet. Det er også en effektiv måde til at slappe mere af og til at genskabe fokus.

[blockquote_left] ULTRARUN MINDCAMP – mentaltræningsforløb til ultraløb & ekstremløb [/blockquote_left] På vores kommende ULTRARUN BOOTCAMP hjemmeside vil der også være et decideret mentaltræningsforløb kaldet ULTRARUN MINDCAMP, hvor der arbejdes mere dybdegående med målsætning, motivationsstrategier & copingstrategier, mentaltræning, visualiseringsteknikker, teknikker til at holde fokus samt øvelser, der udfordrer dig så du bliver mentalt stærkere.

Med lanceringen af ULTRARUN BOOTCAMP trækker vi lod blandt alle vores nyhedsbrevslæsere om en gratis plads på en af vores camps.

Har du lyst til at være med i konkurrencen, så skriv dig op til nyt på ULTRARUN BOOTCAMP.

Har du personlige erfaringer med at håndtere udmattelse & ubehag under et ultraløb, så skriv meget gerne en kommentar til indlægget her.

 

Du vil måske også synes om

Skriv en kommentar